Ambasadorul SUA la Chișinău Dereck J. Hogan se pare că beneficiază de serviciile Pazei de Stat. Diplomatul american a fost văzut la mai multe evenimente publice alături de tineri, care au un comportament asemenea celui de bodyguard, transmite 24h.md cu referire la telegraph.md.

Precizăm că potrivit Legii cu privire la Serviciul de Protecție şi Pază de Stat, din categoria demnitarilor Republicii Moldova care beneficiază de protecție de stat fac parte: Președintele Republicii Moldova, Președintele Parlamentului, Prim-ministrul, ex-Președintele Republicii Moldova, ex-Președintele Parlamentului, pe perioada stabilită de legislație. Pe durata mandatului Președintelui Republicii Moldova, al Președintelui Parlamentului şi al Prim-ministrului se acordă protecție și membrilor lor de familie.

În cazuri excepționale, la decizia Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, poate fi acordată protecție și altor persoane dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informații despre organizarea unor acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și la sănătatea lor.

Amintim că SPPS este condus acum de Vasile Popa, fostul bodyguard personal al Maiei Sandu, care a fost numit de ea în funcție de director adjunct al Instituției la sfârșitul lunii decembrie 2020.