Șeful reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Dimitri Gvindadze, este optimist în ceea ce privește evoluția economiei moldovenești și afirmă într-un interviu pentru revista ”Profit”  că deja se întreprinde reforme în vederea stimulării dezvoltării economice.

”Există multe lucruri pe care Moldova ar putea să le facă. Ţara Dvs. este situată în apropierea UE care este cea mai mare şi mai bogată piaţă din lume. Moldova ar putea atrage multe investiţii europene şi regionale în sectorul de producere şi servicii. Mai multe state din Europa Centrală şi de Est au avut o astfel de experienţă în trecut. Dar pentru aceasta Moldova trebuie să elaboreze şi să prezinte investitorilor mai multe propuneri viabile, care să se bazeze pe trei piloni: stabilitate macroeconomică, stabilitate financiară şi un mediu de afaceri echitabil”, afirmă Gvindadze.

Potrivit acestuia, dacă se va înregistra progres în toate aceste domenii simultan, atunci RM se va putea poziţiona drept o platformă economică regională pentru companiile interesate de a produce bunuri în RM destinate atât consumului intern cât şi celui extern. Acest lucru deja se întâmplă, de exemplu, la Bălţi, unde companiile Draexlmaier Automotive şi Gebauer & Griller au creat locuri de muncă pentru sute de angajaţi locali şi astfel au reuşit să includă Moldova în marele reţele de producere care activează la nivel global.

”Recent, am participat la deschiderea unei fabrici de către compania italiană de producere a cablurilor La Triveneta Cavi. BERD a sprijinit această investiţie, prima pe care compania italiană a făcut-o în afara ţării. Implementarea noii „platforme economice regionale” poate duce la multiplicarea acestor exemple. Va fi necesar de implementat reforme structurale şi în domeniul justiţiei”, spune reprezentantul BERD..

Trendul demografic al Moldovei – determinat de factori atât externi cât şi interni – este o mare provocare, inclusiv pentru potenţialii investitori străini care uneori nu pot găsi aici forţa de muncă necesară. Cel mai bun lucru care poate stimula creşterea economică pe termen lung şi schimba acest trend demografic sunt reformele care vor avea impact la nivel atât intern cât şi extern şi vor include Moldova în lista ţărilor care reprezintă interes pentru investitori. Reformele vor duce la creşterea încrederii consumatorilor, deponenţilor şi investitorilor.  Văd că se întreprind eforturi  această direcție.

BERD are mari speranţe în ceea ce priveşte perspectivele soluţionării problemelor cu care se confruntă sectorul bancar al RM. În particular, speranţele şefului BERD sunt legate de recentele schimbări pozitive la BNM.

Portofoliul activ al BERD în Moldova este de aproximativ jumătate de miliard de euro. În ultimii ani, investiţiile anuale ale BERD atât în sectorul public cât şi cel privat au fost de circa 100 mil. euro. Pentru anul 2016, am planificat investiţii până la 100 mil. euro, dar cifra finală va depinde de numărul tranzacţiilor care sunt acceptabile pentru Bancă şi care contribuie la dezvoltarea economică şi financiară a ţării. Deci, mergem pe principiul cauză-efect. BERD va continua să coopereze cu sectorul public. Guvernul RM a apelat la BERD pentru a finanţa construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, prin care va fi transportat gazul din România la Chişinău. BERD va implementa şi alte proiecte în sectorul public şi cel privat. Aceste proiecte se află la moment în proces de pregătire şi urmează a fi semnate până la sfârşitul anului curent. BERD va continua, pe cât este posibil, să lucreze cu sectorul privat – esenţa mandatului nostru. Inclusiv pentru că aici sunt create noi locuri de muncă. Volumul asistenţei pe care BERD o va acorda sectorului bancar al RM va depinde de numărul băncilor care vor demonstra că sunt transparente şi bine administrate.