Statele Unite ale Americii sunt partenerul strategic al Republicii Moldova, dar cetățenii țării noastre se întreabă de ce americanii încă nu l-au extrădat pe Vladimir Plahotniuc, unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare. Comentariul a fost făcut de președintele Igor Dodon în cadrul ediției speciale ”Președintele răspunde”. 

”SUA este partenerul nostru strategic. Ei au ajutat mult, au investit mult în Republica Moldova. Cum putem fi dușmani cu americanii, suntem prieteni. Dar poporul întreabă. Poporul pe mine mă întreabă, ceva aici nu este în regulă”, a spus președintele.

Igor Dodon a anunțat că va avea săptămâna viitoare o nouă întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, cu care va aborda acest subiect.

”Noi vorbim sincer pe această temă. Domnul Hogan este reprezentat al departamentului de Stat și are o poziție fermă față de Plahotniuc. Înțeleg argumentele lor că este democrație, judecăți și noi nu putem spune la judecată dați-l pe Plahotniuc. Eu înțeleg, dar oamenii întreabă unde e omul? De ce îl țin americanii acolo și eu ce să le spun? Să le spun că acolo e democrație și ”самый гуманный суд в мире”, pentru că aici când le trebuie se face repede”, a declarat Dodon.

Dereck J. Hogan a anunțat anterior că autoritățile americane examinează cererea venită din Republica Moldova privind extrădarea fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, cercetat în Republica Moldova în dosarul fraudei bancare.