Autoritățile de la Moscova examinează posibilitățile tehnice de a livra până la 50 mii tone de motorină pentru agricultorii moldoveni. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon în cadrul emisiunii “Președintele răspunde”. Șeful statului a declarat că acest combustibil va fi împărțit fermierilor, care au înregistrat pierderi din cauza calamităților naturale. În medie este vorba despre 50 l de motorină la ha. Igor Dodon a vorbit și despre alt suport oferit de ruși pentru Republica Moldova.

“Acum un an, eu m-am înțeles cu Vladimir Putin ca pentru produsele moldovenești să fie înlăturate taxele la export pe piața din Rusia. Noi exportăm mere, fructe, legume, conserve… Producătorii noștri, anual economisesc 300 mln lei. Acest lucru este unul foarte bun. Această înțelegere este valabilă până la sfârșitul anului, dar în octombrie se va mai face o evaluare, să vedem dacă nu există riscuri. Cei, care vor să demită Guvernul Chicu, să vă gândiți bine, pentru că dacă o să-l demiteți, eu cred că după 1 octombrie acest regim preferențial nu va mai fi valabil”, a declarat președintele.

Totodată, șeful statului s-a arătat sigur că țara noastră va reuși să obțină creditul de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

“E clar că opoziția l-a blocat, dar chiar și așa autoritățile de la Moscova au acceptat să îl renegocieze. Pentru noi este foarte important să primim banii până la sfârșitul acestui an și eu sunt sigur că îi vom primi”, spune Igor Dodon.

Șeful statului mai spune că există și alte inițiative din partea Rusiei de a ajuta Republica Moldova.

„Există ajutor și din partea altor parteneri – FMI, UE, dar în raport cu ajutorul oferit de ruși, deseori sunt impuse condiționalități politice. De exemplu, FMI insistă ca noi să reducem cu 1,5 mlrd lei cheltuielile prevăzute în Buget pentru acest an. Asta în situația în care fermierii cer de la noi suplimentar 2 mlrd lei.”, a mai spus președintele.