Partidul Democrat a colectat deja peste jumătate de milion de semnături, mai exact 531 292 de semnături de susținători ai demersului, de susținători ai proiectului cu privire la schimbarea sistemului de vot într-unul uninominal. Anunțul a fost făcut astăzi de deputatul Sergiu Sârbu.

„Procesul de colectare de semnături va continua, deoarece am constatat că există un interes foarte mare din partea cetățenilor și dorim să oferim posibilitatea tuturor cetățenilor care încă nu au reușit să subsemneze, să depună acea semnătură pe demersul nostru. În fiecare raion, în fiecare oraș există cel puțin câte un cort la care cetățenii ar putea să subsemneze. În Chișinău avem câte 2 corturi în fiecare sector. S-a activizat colectarea de semnături ușă-la-ușă, adică activiștii și susținătorii colectează semnături de la toți cetățenii. În acest proces sunt implicați peste 8 mii de persoane în toată republica, pe întreg teritoriul țării”, a anunțat azi Sergiu Sârbu pentru presă.

Potrivit lui, oamenii într-adevăr susțin votul uninominal pentru care au o încredere, lucru confirmat prin studii sociologice. Potrivit ultimului sondaj, la care a făcut trimitere și Vlad Plahotniuc, se arată clar că majoritatea cetățenilor susțin schimbările pe care le propune sistemul de vot uninominal.

„74% din cetățeni susțin demiterea deputatului dacă o majoritate din 50% + unul din alegătorii din circumscripție vor decide acest lucru. De asemenea, 74% din diasporă ar trebui să poată vota pentru 1 sau mai mulți deputați care să-i reprezinte direct în Parlament. Alți 90% de respondenți în continuare susțin alegerea președintelui țării prin vot uninominal”, a anunațat deputatul.

Sergiu Sârbu a mai spus că este îmbucurător faptul că deja au început dezbaterile pe acest proiect de lege, inclusiv în Parlament, iar mai mulți reprezentanți ai societății civile au venit nu numai cu obiecții dar și cu mai multe propuneri. Totodată, la sfârșitul săptămânii curente, vineri, în Parlament vor demara dezbaterile publice pe subiectul modificării sistemului electoral. Sergiu Sârbu a anunțat că au început a fi trimise invitațiile.