Serviciul Vamal și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) își extind colaborarea instituită în cadrul Programului de Control al Containerelor, prin identificarea unor noi domenii de asistență. Perspectivele de dezvoltare a colaborării dintre cele două părți au fost discutate în cadrul întrevederii Directorului General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu   Coordonatorul regional al UNODC, Naida Chamilova.

Discuțiile au fost centrate preponderent pe evaluarea stadiului actual de implementare a Programului în Portul Internațional Giurgiulești, fiind abordate și aspectele care ar necesita îmbunătățiri. În acest context, Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie a menționat că autoritatea vamală depune eforturi susținute în vederea optimizării procedurilor de control vamale aplicate în PIL Giurgiulești, prin identificarea unor noi mecanisme de securizare a operațiunilor desfășurate.

În continuarea acestei idei, Vitalie Vrabie a propus examinarea posibilității de extindere a asistenței acordate în cadrul Programului în vederea consolidării capacităților tehnice și metodologice ale organului vamal în detectarea substanțelor periculoase precum agenții chimici sau biologici de luptă.

În replică, reprezentantul UNODC a declarat că susține abordarea propusă, incluzându-și în agenda de lucru și vizitarea Laboratorului Serviciului Vamal pentru a stabili necesitățile de dotare a acestuia.

Notă: Programul de Control al Containerelor este implementat în baza Memorandumului de Înțelegere între Organizația Națiunilor Unite, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră din Republica Moldova, semnat la Viena, la data de 16.12.2014.

Programul urmărește optimizarea acțiunilor preventive desfășurate în Republica Moldova asupra containerelor transportate pe cale maritimă și terestră legală pentru a reduce riscul utilizării acestora în cadrul activităților ilicite, în special a traficului ilicit de droguri, a precursorilor chimici, a contrabandei cu mărfuri, evaziunii fiscale și potențialelor acte teroriste.