Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a desfăşurat ieri, 26 octombrie, în cooperare cu Departamentul Poliţiei de Frontieră al MAI al Republicii Moldova şi Serviciul de Securitate al Ucrainei,  un exerciţiu tactic, pe palier  antiterorist, transmite 24h.MD.

În acest context, aplicaţia a avut drept scop evaluarea procedurilor de lucru, consolidarea reflexelor de cooperare şi interoperabilitate la nivel naţional şi regional, instruirea şi antrenarea subdiviziunilor specializate în pregătirea şi executarea operaţiei antiteroriste în zona de frontieră,  precum şi verificarea timpilor de reacţie într-o situaţie ipotetică.

Mai mult, Centrul Antiterorist al SIS a planificat și coordonat simulările ce au avut loc la hotarul  moldo-ucrainean, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliţiei de Frontieră ,,Basarabeasca”.

Totodată, scenariul pus în practică a inclus mai multe misiuni pentru entităţile participante, printre care identificarea, pe teritoriul ţării, a  unui  grup de persoane, suspectat de mercenariat  şi apartenenţă la formaţiuni teroriste, care intenţiona traversarea clandestină a frontierei de stat.

La fel,  acumularea informaţiilor despre persoanele în cauză, legăturile lor cu alte grupuri de interes, filarea, monitorizarea acţiunilor şi a direcţiilor de deplasare ale acestora,  având ca finalitate reţinerea infractorilor în zona de frontieră.

Serviciul de Informaţii şi Securitate, în calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, şi-a propus ca exerciţiul să optimizeze capacităţile operaţionale şi de management ale autorităţilor specializate în cadrul măsurilor specifice de intervenţie contrateroristă, şi să impulsioneze relaţiile de cooperare atât la nivel interdepartamental, cât şi pe linia de parteneriat regional şi internaţional pentru gestionarea situaţiilor de criză.

Precizăm că, pe durata desfăşurării exerciţiului, activitatea operaţională a subdiviziunii de frontieră nu a fost afectată.