Instituțiile subordonate în mod direct președintelui Sandu, ar fi fost implicați în răpirea cetățeanului ucrainean, Nicolae Ceaus iar în anul 2019, Premierul de atunci, Maia Sandu, ar fi fost rugată de către liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, să i se acorde un ajutor prin intermediului Guvernului la acțiunile de răpire și extrădare a lui Ceaus. Despre toate acestea au declarat în seara zilei de ieri, deputații Adrian Lebedinschi și Vasile Năstase, membri ai Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri.

„În cadrul discuțiilor pe care le-a avut, doamna Maia Sandu cu domnul Zelenski, în luna ianuarie, la Kiev, s-a discutat cazul Ceaus și SIS-ul a pregătit o notă informativă amplă, ce urmează să fie și care-i situația cu Ceaus(…) Având posibilitatea, Zelenski în 2019 la toate canalele spunea că ”ajutați doamna Maia” când era Prim-Ministru. A solicitat atunci încă implicarea Guvernului ca să facem cumva ca Ceaus să fie”, a menționat deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii ”Politica” de la TV8.

În context, Adrian Lebedinschi a ținut să declare că SIS-ul a știut de la bunul început despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse în legătură cu judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus.

„Noi am avut declarații care s-a spus că angajații SIS, inclusiv reprezentanții noștri oficiali, au participat la ședință închisă cu serviciile speciale ale Ucrainei, unde s-a discutat întrebarea aceasta, cu câteva luni înainte de răpire”, a spus membrul comisiei.

Totodată, Lebedinschi a dezvăluit în timpul emisiunii că la răpirea judecătorului Ceaus ar fi participat și doi cetățeni al Republicii Moldova.

„Unul din moldoveni, a participat la luptele din Donbass din partea armatei Ucrainei(…) și a fost recrutat atunci. Au fost (moldovenii) ca mercenari, doar că din partea forțelor ucrainene, respectiv pe ei nu-i poți trage la răspundere”, a mai declarat deputatul PSRM.

La rândul său, deputatul Platformei DA și Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a lui Ceaus, Vasile Năstase a ținut să accentueze în timpul emisiunii că autoritățile și instituțiile din Ucraina, nu au fost dispuși să conlucreze în timpul efectuării anchetei, asupra subiectului răpirii judecătorului ucrainean.

„Haide-ți să înțelegem un lucru. Noi suntem oameni serioși și acuma când spunem toate aceste lucruri, noi nu ne bazăm pe faptul că a venit Moș Ion și ne-a povestit. Noi ne bazăm pe o anchetă penală, pe lucruri care Procuratura noastră, Anticorupție le-a trimis la Procuratura din Ucraina și am cerut să le trimitem probe, să ne dea probe ADN la aceste persoane și eu au răspuns că ăstea sunt date cu caracter personal. Deci, nimeni nu vrea să colaboreze(…) Nici un om de partea ucraineană nu a participat aici, nu a fost delegat”, a declarat Vasile Năstase.

Sinteza.ORG amintește că, conform declarațiilor făcute de deputații Adrian Lebedinschi și Vasile Năstase, membri ai Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri, cel puțin un ofițer de rang înalt din cadrul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), dar și alți 30 de ofițeri ai Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), instituții subordonate în mod direct președintelui Maiei Sandu, ar fi fost implicați în răpirea cetățeanului ucrainean Nicolae Ceaus.

Deputatul PSRM a mai declarat, că directorul SIS a fost la audieri în cadrul Comisiei de anchetă, dar a avut un comportament arogant și prezenta informații false sau denaturate, el fiind mai cooperant doar atunci când deputații dădeau de înțeles că dețin informații mai detaliate despre anumite situații.