Slovacia preia, începând de astăzi, preşedinţia rotativă a UE pentru o perioadă critică de şase luni. Asta în contextul în care blocul comunitar se confruntă cu o presiune fără precedent, generată de decizia britanicilor de a ieşi din uniune.
Guvernul slovac, condus de Robert Fico, a stabilit patru priorităţi pentru acest mandat: o Europă puternică economic, o piaţă unică modernă, o politică sustenabilă pentru migraţie şi o Europă implicată în problemele globale.
Premierul Robert Fico a susţinut că UE trebuie să redefinească o serie de politici eşuate, în special, în domeniul migraţiei. Însă, agenda slovacă de a reforma politicile europene şi piaţa unică ar putea să fie eclipsată de negocierile generate de Brexit.
„Decizia crucială cu privire la viitorul UE nu poate să fie definită de decizii unilaterale luate de unul sau două state membre, ori de către statele fondatoare”, a susţinut premierul Fico, cu ocazia vizitei de joi la Bratislava a preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker.
De asemenea, Fico a înfruntat politica de migraţie a UE şi a refuzat să facă parte din sistemul de relocare pe bază de cote, mergând atât de departe încât să dea în judecată blocul comunitar la Curtea Europeană de Justiţie.
Potrivit EUobserver, liderii slovaci preiau preşedinţia rotativă a UE cu o aşa-numită „agendă pozitivă” şi cu o ambiţie nemărginită de a schimba balansul de putere din blocul comunitar, de a oferi mai multă putere statelor membre în detrimentul birocraţiei de la Bruxelles.
Precizăm că liderii celor 27 de state membre vor discuta, în cadrul summitului european informal, despre viitorul blocului comunitar, în absenţa reprezentanţilor Marii Britanii. Respectivul summit este programat să aibă loc la 16 septembrie, adică după stabilirea noului premier britanic, care are responsabilitatea de a invoca articolul 50 pentru ieşirea ţării din UE.
De menționat este că aceasta este prima preşedinţie asumată de statul slovac, care a aderat la UE în ianuarie 2004.