Mai multe zeci de ONG-uri au semnat o scrisoare adresată liderilor europeni și SUA în care își exprimă susținerea pentru votul uninominal. Ei notează că cetățenii moldoveni își doresc schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal – atât cetățenii care locuiesc pe teritoriul național, cât și numeroasa noastră diasporă.

‘Conform sondajelor de opinie, 78% dintre cetățenii de pe teritoriul țării susțin introducerea votului uninominal, în timp ce 51% dintre cetățenii noștri din străinătate susțin introducerea acestui sistem (și încă 21% introducerea unui sistem mixt) . Pentru ei, reformarea politicii este un lucru important, iar ei văd în introducerea votului uninominal o cale pentru schimbarea în bine a politicii din Republica Moldova. Trebuie să știți faptul că încrederea cetățenilor în Parlament este foarte scăzută – 68% nu au deloc încredere în această instituție, iar 25% au încredere redusă. Prin urmare, dorința cetățenilor lor de a vedea reforme în această zonă este absolut justificată’, se indică în scrisoare.

ONG-urile mai notează că o serie de politicieni au început o anti-campanie agresivă, nici nu vin cu soluții concrete privind redarea încrederii cetățenilor în clasa politică și nici nu acceptă soluțiile propuse de alții. Ei refuză să schimbe ceva și refuză să se schimbe ei înșiși, optând pentru o opoziție totală la orice inițiativă de reformare a clasei politice.

‘Credem că dezbaterea legată de votul uninominal trebuie depolitizată și trebuie să țină cont de consecințele schimbării sistemului de vot asupra cetățeanului și mai puțin asupra politicianului. Vă scriem pentru că este important ca dumneavoastră să cunoașteți că voința poporului nostru este de a reforma actuala clasă politică, inclusiv prin trecerea la un sistem de vot care transferă alegătorului mai multă putere în raport cu deputații aleși’, se arată în mesaj.

Declarație ONG RO-1 Declarație ONG RO-2 Declarație ONG RO-3 Declarație ONG RO-4