Mai multe aspecte ale organizării controlului la trecerea frontierei de stat, astfel încât să fie optimizată durata de traversare a acesteia de către persoane și toate categoriile de transport, au fost discutate în cadrul unei reuniuni a conducerii Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal și Ministerului Transporturilor. Discuțiile au avut loc și urmare a dispozițiilor Premierului R. Moldova Pavel Filip privind identificarea soluțiilor eficiente pentru fluidizarea traficului.

Astfel, în rezultatul unor analize pe domeniile de activitate și situațiilor de facto, interlocutorii au identificat o serie de măsuri care ar contribui la accelerarea traficului transfrontalier. Printre cele mai importante acțiuni propuse se numără perfectarea metodologiei de interacțiune dintre autoritățile cu atribuții la frontieră, sincronizarea numărului de personal, optimizarea procedurii de documentare a ilegalităților depistate și revizuirea unor competențe.

Totodată, s-a pus acent pe menținerea în permanență a unei legături cu responsabilii din cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei de stat, dar și pe efortul comun în fluidizarea traficului, susţinut bilateral de omologii din țările vecine.

O caracteristică perioadei estivale este creșterea semnificativă a numărului de călători, fapt ce impune implementarea mai multor acțiuni suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul, să reducă timpii de așteptare la controlul de frontieră și să evite formarea cozilor în punctele de trecere. Aceste măsuri vizează suplimentarea numărului de polițiști de frontieră; aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control a vehiculelor; redirecționarea traficului pe arterele libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic.