Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova cunosc că Occidentul, în special Uniunea Europeană, acordă cel mai mult sprijin țării noastre, dar vor în egală măsură și relații bune cu Rusia. Astfel, dacă ar avea de ales între aderarea la UE sau la Uniunea Euroasiatică, voturile s-ar împărți aproximativ egal, potrivit unui sondaj de opinie realizat de compania IMAS.

Astfel, sondajul arată că 58% din respondenți au răspuns că UE acordă cel mai mult sprijin Republicii Moldova, în timp ce 19% au declarat că Rusia, 6% – România, iar 3% – SUA. Peste 80% din respondenți au declarat că știu despre sprijinul UE acordat Republicii Moldova în ultimii 5 ani. Iar peste 60% consideră ajutorul acordat de UE ca fiind suficient.

Jumătate din populație califică drept bune sau foarte bune rezultatele proiectelor finanțate de UE.

În cazul unui referendum pentru aderarea Republicii Moldova la UE, 49% ar vota – pentru, în timp ce 51% ar vota pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică. Dacă ar trebuie să aleagă între cele două structuri, 43% ar opta pentru UE, iar 45%  – pentru Uniunea Euroasiatică.

Sondajul a fost realizat de compania IMAS la comanda Partidului Democrat. Cercetările pe teren au avut loc în perioada 22 iunie – 3 iulie pe un eșantion de 1111 respondenți.