Mai mult de jumătate din populația țării își dorește modificarea sistemului electoral și introducerea fie a sistemului uninominal de vot, fie a celui mixt. În același timp, mai puțin de un sfert din cetățeni își doresc păstrarea actualului sistem electoral. Aceasta arată datele unui nou sondaj realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor care a fost prezentat miercuri la Chișinău.

Astfel, potrivit datelor studiului, 20,5% la sută din respondenți își doresc ca la următoarele alegeri deputații să fie alești în baza sistemului uninominal. În același timp, 32,8% din cei chestionați pledează pentru sistemul mixt de vot. Trebuie de menționat că în martie curent, datele sondajului realizat de aceeași organizației arătau că în favoarea sistemului mixt s-au exprimat 15,5%, fapt ce denotă o creștere a popularității acestui sistem. Totodată, pentru păstrarea actualului sistem de vot s-au expus mai puțin de un sfert din respondenți – 24,3%.

Sondajul dat a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. Sutdiul a vizat un eșantion de 1172 de respondenți și s-a desfășurat în perioada 20-28 mai.