Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI și procurorii din cadrul Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, au documentat timp de mai multe luni, acţiunile pretins a fi ilegale ale unui grup criminal bine organizat, compus din cinci persoane implicate în comercializarea substanţelor narcotice de tip-heroină, marijuana și paie de mac.

Potrivit informației, membrii grupării realizau drogurile preponderent în localitățile și raioanele de nord a țării, fiind protejați de către angajați din cadrul autorităţilor administrative şi instituţiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Urmare efectuării măsurilor speciale de investigaţii şi acţiunilor de urmărire penală s-a stabilit că, în schema de circulație ilicită a drogurilor erau implicați doi polițiști și un fost coleg al acestora.

Fiind efectuate trei achiziții de control, au fost identificate și câteva persoane consumatoare de droguri.

Astfel, ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS au efectuat 7 percheziții în birorurile de serviciu ale polițiștilor, la domiciliile celorlalți suspecți și în automobilele lor.

Suplimentar organul de urmărire penală urmează să efectuieze acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii și altor persoane implicate.

La moment, unul dintre polițiști și o persoană civilă sunt reținuți pentru 72 de ore, iar altul este cercetat în stare de libertate, acesta acuzând probleme de sănătate.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală conform indicilor infracţiunii prevăzută de art. 2171 alin. (4) lit. b) Cod penal al Republicii Moldova (Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare).

Pentru infracțiunea respectivă, bănuiții riscă închisoare de la 7 la 15 de ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Conducerea urmării penale este exercitată de către Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale (PCCOCS).