SUA va susţine Guvernul Republicii Moldova în promovarea reformelor democratice. În acest sens premierul Pavel Filip și Directorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova, Karen Hilliard, au semnat două Acorduri de asistenţă între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA. La eveniment a participat şi Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

Potrivit Biroului comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, documentele respective prevăd că Guvernul SUA, prin intermediul Agenției USAID Moldova, va acorda Republicii Moldova asistenţă în valoare de 27 milioane de dolari pentru activități care vor ajuta ţara noastră în consolidarea unui sistem de guvernare eficient şi responsabil, precum şi în dezvoltarea comerțului și a investiţiilor.

„Sunt sigur că Guvernul SUA va fi în continuare un partener important pentru noi. Am înţeles acest lucru şi în urma întrevederilor importante pe care le-am avut în timpul recentei mele vizite la New York cu Adjunctul Secretarului de Stat SUA, Victoria Nuland, cu Sub-secretarul pentru diplomaţie publică şi afaceri publice al Departamentului de Stat, Richard Stengel şi cu alţi oficiali americani”, a menţionat Pavel Filip.

La rândul său, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, a reconfirmat sprijinul ţării sale pentru transformările democratice din Republica Moldova. „Avem acelaşi scop: creşterea economică, democraţia şi bunăstarea. Suntem mândri pentru ceea ce am realizat pînă acum şi vom continua să ajutăm Moldova”, a declarat James D. Pettit.

De asemenea, Karen Hilliard şi-a exprimat convingerea că Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională şi Guvernul Republicii Moldova vor avea o colaborare fructuoasă în următorii patru ani.

Proiectele vizate se vor concentra pe creșterea angajării cetățenilor în procesul decizional, sporirea transparenței și responsabilității sistemului judiciar, îmbunătățirea administraţiei publice la nivel local și combaterea corupției.

De asemenea, va fi acordată atenţie îmbunătățirii competitivității, a climatului de afaceri, facilitării accesului la finanțare, precum și modernizării sectorului agricol.