Aproape 300 de oameni au murit până acum în Sri Lanka în cea mai mare epidemie de febră dengue din istoria țării, a anunțat luni Fundația Thomson Reuters, citându-l ca sursă pe președintele organizației naționale a Crucii Roșii, Jagath Abeysinghe. Numărul de îmbolnăviri crește rapid, potrivit organizațiilor umanitare, scrie Agerpres.ro.

Ministerul sănătății de la Colombo afirmă că virusul febrei dengue, transmis de țânțari, a infectat anul acesta 103.000 de srilankezi, aproape de două ori mai mulți decât în 2016. Pacienții continuă să se prezinte la spitalele supraaglomerate, mai ales în vestul țării, regiunea cea mai afectată de epidemie.

Deși febra dengue este endemică în insula din sudul Indiei și în general în sud-estul Asiei, virusul a evoluat, iar populația nu are imunitate împotriva noii tulpini, a explicat Novil Wijesekara, unul din liderii Crucii Roșii din Sri Lanka.

Eforturile de asigurare a asistenței pentru Sri Lanka s-au intensificat după inundațiile catastrofale și alunecările de teren din luna mai. În sezonul musonului, din iunie până în septembrie, febra dengue se răspândește însă mai rapid, din cauză că umezeala favorizează înmulțirea țânțarilor. Federația Internațională a Crucii Roșii a pus la dispoziție fonduri pentru ajutoare de urgență pentru 307.000 de oameni, în provinciile lovite cel mai greu — Colombo, Gampaha și Kalutara.