95% dintre persoanele care ţin o cură de slăbire se îngraşă la loc, spun statisticile. Cele mai predispuse sunt persoanele care ţin diete hiperproteice şi cele care mănâncă hipocaloric. Medicii spun că nu există cură de slăbire ideală, însă există un mod de a slăbi sănătos.

Partea cea mai dificilă după o dietă este menţinerea greutăţii, spun nutriţioniştii, potrivit Digi24.roDr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metablice: „Sunt persoane care sunt experte în slăbit, au un total de 60-80 de kilograme date jos prin toate dietele prin care au trecut, însă au totuşi peste 100 de kilograme în prezent.”

Dietele care funcţionează doar pe termen scurt sunt în special cele bazate pe consumul de proteine sau cele foarte restrictive, în care persoanele scad dramatic numărul caloriilor.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Bineînțeles o dietă de înfometare va genera efecte pe termen scurt, dar în mod sigur acest tip de dietă nu poate fi ţinută o periaoda foarte lungă de timp şi atunci, de îndată ce persoană revine, chiar dacă nu revine la dietă de dinainte, dar revine la o dietă ceva mai calorică, organismul, pentru că a fost foarte stresat de perioada de înfometare, are tendinţa să-şi absoarbă din alimentele pe care le primeşte şi să îşi facă depozite cumva din disperarea că nu cumva sursă asta să dispară din nou şi să fie înfometat.” Medici numesc acest proces efectul yoyo.