În trimestrul trei, bugetarii şi angajaţii din sfera reală au primit salarii mai mari cu aproximativ 11%. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, salariul mediu lunar pe economie a ajuns la peste 5800 de lei. În sectorul bugetar salariul mediu a fost de circa cinci mii de lei, iar în sectorul economic – de peste 6130 de lei.
Cele mai mari salarii le-au primit angajaţii care activează în sfera IT şi comunicaţii – în medie puţin peste 12700 de lei. Angajaţii băncilor şi ai companiilor de asigurări au un salariu mediu de aproape 11 mii de lei, la fel ca şi cei din domeniul energeticii, scrie trm.md.

Cele mai mici salarii continuă să le ridice angajaţii din domeniul artei, activităţi de recreere şi de agrement – 3200 de lei, activităţi de cazare şi alimentaţie publică – aproape patru mii de lei, la fel ca şi cei din agricultură, silvicultură şi pescuit. În învăţământ – salariul mediu lunar a fost de aproape 4500 de lei.

Amintim că în bugetul de stat pentru anul viitor, care a fost aprobat în această săptămână de Guvern, pentru majorarea salariilor în sfera bugetară sunt prevăzute 1,3 miliarde de lei. De la 1 septembrie profesorii ridică salarii mai mari cu 11,3%, iar de la 1 ianuarie 2018 – vor fi majorate lefurile şi pentru ceilalţi bugetari, în medie cu zece la sută.