Două milioane 681 mii 735 de oameni, dintre care 52,4% femei, locuiau la 1 ianuarie 2019 în Republica Moldova, conform Biroului Naţional de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

Directorul BNS, Vitalie Valcov, a declarat într-o conferinţă de presă de joi, 11 iulie, că acest rezultat este determinat de fenomenul sporit al migraţiei internaţionale, în mare parte neoficială, existenţa unor sectoare de frontieră care nu sunt controlate de autorităţile legale, avându-se în vedere regiunea transnistreană ş.a.

Oficialul a subliniat că, odată cu revizuirea numărului de populaţie în ţara noastră, vor fi actualizaţi mai mulţi indicatori socio-economici şi de dezvoltare. “Unii vor deveni mai buni, alţii, dimpotrivă, vor demonstra o situaţie mai proastă în anumite domenii“, a spus Vitalie Valcov.

În aceeaşi ordine de idei, şeful Biroului Naţional de Statistică a precizat că rata totală a fertilităţii s-a redus în ultimii ani, dat fiind faptul că mulţi copii se nasc peste hotarele ţării.

Numărul revizut al populației Republicii Moldova, pentru anii 2014-2018, a fost prezentat în cadrul unui proiect realizat de Biroul Naţional de Statistică în comun cu Fondul ONU pentru Populație, Biroul de Cooperare al Elveţiei în cadrul proiectului ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”. La calcularea numărului populaţiei s-a ţinut cont de noţiunea de reşedinţă obişnuită a cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi de aflarea peste hotare timp de 12 luni.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Populației, marcată anual pe 11 iulie. Aceasta a fost consemnată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-şi concentra atenţia asupra urgenţei şi importanţei problemelor omenirii. Această dată a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populaţiei globale, în această zi a anului 1987. În 1990, prin Rezoluţia  Adunării Generale, ONU a decis continuarea marcării Zilei mondiale a populaţiei pentru a sublinia problemele populaţiei, inclusiv relaţiile acesteia cu mediul şi cu dezvoltarea.