În goana după titluri sonore, unii jurnaliști tind să cadă pradă informațiilor eronate și, astfel, să manipuleze opinia publică. La fel s-a întâmplat în cazul site-ului protv.md și a directoarei Ziarului de Gardă, Alina Radu, care au mediatizat știrea privind anularea finanțării reformei justiției din Moldova de către UE. Ambii au ținut să insinueze că de vină de acest fapt se face actuala guvernare, pe când comunicatul Delegației UE la Chișinău stipulează clar că decizia a fost luată în baza monitorizării Ministerului Justiției în perioada 2014-2015. În acea perioadă, instituția era condusă de exponenți ai PLDM.

157076164553611597-account_id=1

„UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se spune în comunicatul Delegației UE la Chișinău.

După cum notează portalul stopfals.md „în titlul celor de la ProTV.md, se spune că „Autoritățile din RM nu au îndeplinit condițiile”, fără a preciza care autorități nu au îndeplinit respectivele condiții.

Citind în continuare același articol, cei de la ProTV Chișinău au scris că autoritățile din Moldova au ratat fondurile europene pentru reformarea sectorului justiției, mai ales în perioada anilor 2014 și 2015. Pe când în comunicatul Delegației UE pur și simplu se spune anii 2014-2015”.

6034741042348446994-account_id=1

La fel s-a întâmplat și în cazul directoarei Ziarului de Gardă, Alina Țurcanu, care a postat știrea pe pagina sa de facebook, menționând că actualul ministru al Justiției ar trebui să-și dea demisia. Asta pe când, după cum a fost menționat mai sus, UE și-a făcut concluziile pe baza activității instituției în perioada 2014-2015, când Ministerul Justiției a fost condus de reprezentanți ai Partidului Liberal Democrat din Moldova.