Banca Națională a Moldovei vine cu o serie de precizări în privința scandalului în care portalul Newsmaker a informat despre neintentarea de către lichidatorii celor 3 bănci figurante a furtului secolului, a acțiunilor civile în adresa companiilor din cadrul Shor Holding. Astfel, BNM anunță că asemenea acțiuni civile au fost intentante încă în anul 2015, iar companiile controlate de Ilan Shor au trebuit să restituie statului datoria în valoare totală de 12 miliarde lei.

„ Astfel, în urmă cu doi ani, BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. a depus cereri de chemare în judecată a societăților comerciale SRL „CARITAS GROUP”, „VOXIMAR-COM” SRL. Potrivit informației prezentate de BC „BANCA SOCIALĂ ” S.A. în proces de lichidare, aceasta deja dispune de patru hotărâri judecătorești definitive cu privire la încasarea de la SRL „CARITAS GROUP” și alte trei societăți comerciale, incluse în grupul cunoscut de public drept „Grupul Shor”, a datoriei în valoare totală de peste 12 miliarde lei. Acțiunea civilă împotriva „VOXIMAR-COM” SRL în valoare de circa 3 miliarde lei se află pe rol în instanța de apel.

La fel, potrivit lichidatorilor Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A., la sesizarea băncilor în cauză au fost intentate multiple cauze penale, care includ și acțiuni civile intentate în procesul penal de încasare a prejudiciilor suportate de bănci”, precizează Banca Națională într-un comunicat de presă.

Reamintim că săptămâna aceasta a fost marcată de o serie de declarații între BNM și portalul Newsmaker. Ultimul a publicat un articol în care se menționa că lichidatorii BEM, Unibank și Banca Socială nu au intentat cauze penale și civile în adresa companiilor din holdingul controlat de Ilan Shor