Congresul american a propus spre aprobare joi un proiect de lege care are drept scop contracararea influenței ruse în Europa și Asia. Astfel, SUA îi cer din nou Rusiei să-și retragă trupele militare din Transnistria și se propune un fond de contracarare a influenței ruse, la care să poată aplica și Republica Moldova.

Documentul stipulează că Guvernul Federației Ruse a încercat să exercite influență în Europa și Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice, grupurilor de reflecție și grupurilor societății civile care se confruntă cu neîncredere în instituțiile și actorii democrați, promovează xenofobia și ideile neliberale și, altfel, subminând unitatea europeană.

„Guvernul Federației Ruse a eliminat pe scară largă sectorul media independent de limbă rusă și a redus semnificativ mass-media liberă și independentă în interiorul Rusiei. Organizațiile mass-media rusești care sunt finanțate și controlate de guvernul Federației Ruse și difuzează informații în interiorul și în afara Federației Ruse utilizând dezinformarea anti-occidentală”, se mai menționează în proiect.

Astfel, potrivit documentului propus de Congres, se propune crearea unui Fond de contracarare a influenței ruse în valoare de 250 de milioane de dolari, pentru anii 2018-2019 la care să poată aplica și Republica Moldova. Documentul se referă totodată la intervenția Rusiei în Georgia din 2008, precum și conflictul din Ucraina, încălcând normele internaționale.

Congresul îi solicită președintelui american să-i ceară Guvernului Federației Ruse să-și retragă trupele militare de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei; să întoarcă controlul frontierei acestor state guvernelor lor legitime; să înceteze toate eforturile de subminare a guvernelor acestor state, alese de popor. Potrivit proiectului, SUA trebuie să continue să colaboreze cu UE în calitate de partener împotriva agresiunii Guvernului rus, potrivit legii.

Amintim că liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, s-a aflat recent la Washington unde s-a înâlnit cu mai mulți senatori și congresmeni americani membri ai Partidului Republican (de guvernământ), printre care Roger Wicker, senator de Mississippi, Chris Smith, congresman de New Jersey, Pete Olson și Ted Poe, congresmani de Texas, dar și cu Adjunctul Secretarului de Stat, Bridget Brink.

Vlad Plahotniuc le-a prezentat interlocutorilor săi progresele Moldovei pe calea reformelor, accentuând angajamentul guvernării de la Chișinău pentru întărirea colaborării cu partenerii occidentali – Statele Unite și Uniunea Europeană. „Moldova lucrează în ritm accelerat pentru a se moderniza, iar în paralel pentru a se apropia de țările vestice”, a spus Vlad Plahotniuc. El a afirmat de asemenea că Republica Moldova are nevoie în continuare de sprijin american pentru dezvoltare și democratizare, arătând că acest sprijin „este prețuit la Chișinău” și că parteneriatul cu America s-a dovedit de real folos pentru cetățenii țăii noastre.