Comisia Europeană a prezentat ieri, în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, care include solicitarea deputatului european Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018, de a crește alocările financiare pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.

Proiectul prezentat de Comisia Europeană prevede o creștere a alocărilor pentru Vecinătatea estică, față de anul 2017, de 48,6 milioane de euro, în credite de angajament (de la 544,1 milioane de euro, la 592,7 miloane de euro), respectiv, de 158,4 milioane de euro în credite de plată (de la 274,1 milioane de euro, la 432,5 milioane de euro).

„Vrem să ajutăm Republica Moldova să adopte toate reformele necesare parcursului european spre o democrație consolidată cu o economie solidă și competitivă. De aceea, am cerut creșterea alocărilor financiare din bugetul de anul următor pentru Vecinătatea estică, așa cum am promis încă din momentul în care am fost desemnat negociator-șef pentru bugetul european de anul viitor”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după după prezentarea proiectului de buget de către Comisia Europeană pentru 2018.

În același timp, el a declarat că din partea Guvernului Republicii Moldova se așteaptă să realizeze mai multe progrese în acele domenii necesare implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană: justiție, stat de drept, administrație publică, sistemul bancar și lupta anticorupție.

”Nu vom accepta din partea Consiliului UE să reducă cu niciun euro bugetul UE de anul viitor și vom căuta să îmbunătățim liniile bugetare despre care considerăm că necesită mai multă atenție’, se menționează într-un comunicat al eurodeputatului remis presei.