Populaţia din zona deservită de Compania Gas Natural Fenosa Furnizare Energie va plăti un tarif de 1,99 lei pentru un kilowatt/oră (fără TVA), cu 3,6 la sută mai mult decât achita anterior, după intrarea în vigoare a hotărârii de astăzi a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind aprobarea noilor tarife.

Furnizorul de energie a solicitat majorarea tarifelor la serviciile de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali în medie cu 12,7 la sută, cu începere de la 1 aprilie 2017, inclusiv pentru consumatorii casnici în mărime de 2,26 lei pentru un kilowatt/oră, scrie Moldpres.

Cererea de ajustare a tarifelor la costuri a fost remisă ANRE la sfârșitul lunii noiembrie 2016, când furnizorul de energie electrică a solicitat o majorare de 10,5 la sută. Întreprinderea și-a argumentat solicitarea prin faptul că o parte din devierile acumulate anterior nu au fost luate în calcul la stabilirea tarifului în iulie 2015, precum și cele acumulate pe parcursul anului 2016, rata inflației de 4,4 la sută, dar și creșterea costurilor de bază.

Amânarea ajustării a dus la acumularea de noi devieri financiare și cheltuieli suplimentare, ca urmare compania și-a revăzut solicitarea în creștere până la 12,7 la sută, a declarat în ședința publică Sergiu Codreanu, reprezentantul Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Consumatorii finali conectați la rețelele de tensiune înaltă vor plăti un tarif de 1,53 lei pentru un kilowatt/oră, iar cei conectați la rețelele de tensiune medie – 1,82 lei, respectiv cu 8 bani și 11 bani mai puțin decât a solicitat Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.