Preşedintele rus, Vladimir Putin, NU a dorit să dea mâna cu vicepreşedintele american Mike Pence, la ceremoniile comemorării victimelor Holocaustului, de la Ierusalim.

Liderul de la Kremlin a dat mâna însă  cu prinţul Charles al Marii Britanii, cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Putin l-a ignorat, inițial, și pe prințul Charles. Abia la insistențele lui Macron l-ar fi salutat, pentru că părea că nu îl văzuse, deși stătea lângă el.

Preşedintele rus Vladimir Putin participă joi la ceremoniile de comemorare a Holocaustului împreună cu alţi 40 de lideri străini, ocazie cu care a dezvelit un monument la Ierusalim în memoria victimelor blocadei Leningradului de către nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA traversează o perioadă complexă, după ce Moscova a fost sancţionată de către Occident pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea (în 2014) şi susţinerea – în special militară – a rebelilor separatişti proruşi din Donbas (estul Ucrainei).

În 2016, Washingtonul, în baza informaţiilor serviciilor secrete americane, a acuzat Rusia de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA din acel an.

Anul trecut, în 2019, SUA s-au retras primele din Tratatul privind Forţele Nucleare (INF) din 1987, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor pactului.

Rusia a ripostat şi şi-a suspendat participarea la INF, considerat piatra unghiulară a securităţii europene din ultimele decenii. Viitorul ultimului tratat de dezarmare strategică dintre cele două ţări, New START, care expiră anul viitor, rămâne incert.