Partidul Maiei Sandu se opune eliminării serviciului militar obligatoriu și insistă să fie păstrată recrutarea. Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate a scris pe Facebook, cu trimitere la ”specialiști locali și internaționali”, că scutirea de serviciul militar trebuie să fie făcută doar pe motive de religie și pacifiscm.
”Avem armată transnistreană, avem armată rusă și la ce ne mai trebuie și armata Republicii Moldova, așa-i dle Plahotniuc? Decât să creștem capacitatea de apărare și să îmbunătățim condițiile pentru militari, mai bine abrogăm serviciul militar care, de facto, demult nu mai este obligatoriu pentru toți”, a scris adjunctul Maiei Sandu.
Popșoi afirmă și că ”specialiștii locali și internaționali recomandă eliberarea de la serviciu militar pe motive de conștiință (pacifism, religiozitate) și nu eliminarea în totalitate a serviciului obligatoriu când statul nu are bani să asigure serviciul prin contract”.
Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi că formațiunea pe care o conduce va oferi suport politic Guvernului pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu și trecerea la armata prin contract. Reforma urmează să fie înfăptuită treptat, în decurs de doi ani, iar primele efecte vor fi resimțite deja la toamnă.