Alegerea unui automobil este adeseori însoțită de o dilemă: cumpăr o mașină nouă sau una second-hand? Deși vânzările de autoturisme noi au crescut în ultimii ani, șoferii moldoveni tind în continuare să prefere mașinile la mâna a doua, iar piața de profil se dezvoltă tot mai mult. Principalul motiv care dictează alegerea este prețul mai mic al autoturismelor din această categorie. Compania de creditare auto Mogo a realizat un Top 5 al celor mai bune mașini second-hand, din punct de vedere al raportului preț-calitate, pe care le poți procura în Moldova.

Volkswagen Passat

Fiind o mașină de dimensiuni medii, Volkswagen Passat oferă o călătorie confortabilă. Este un autoturism de producție germană, care se bucură de o mare popularitate în rândul șoferilor moldoveni, întrucât de-a lungul anilor a demonstrat că este foarte fiabil și face concurență modelelor din clasa premium.

Volkswagen Passat se găsește la un preț mediu de 5000 €, în variantă second hand.

Dacia Duster

Dacia Duster este un SUV care are unele dintre cele mai ieftine piese de pe piață. În ultimii ani a câștigat tot mai multă faimă datorită designului modern, creat pentru un confort mărit atât pentru șofer, cât și pentru pasageri. Dacia Duster este o mașină potrivită pentru drumurile de țară sau cele accidentate, iar motorul său are suficientă putere pentru a fi pus la încercare.

Prețul mediu al unei mașini Dacia Duster la mâna a doua este de 7000 €.

Toyota Prius

Este un automobil hibrid, care are două motoare: unul pe bază de motorină și altul electric. Acest lucru permite un consum mult mai mic de combustibil. Totodată, este de notat că motorul electric are foarte rar nevoie de întreținere, întrucât nu conține piese mecanice. Fiind utilizat mai puțin, motorul pe bază de combustibil se uzează mai greu. Acesta se conectează în mod automat la viteze ce depășesc 50 km/h.

Prețul mediu al unui automobil second hand Toyota Prius variază între 7000-9000 €.

Renault Grand Scenic

Această mașină este spațioasă, confortabilă, fiabilă, economă și are un rating de siguranță de 5 stele. Autoturismul există în două variante: cu 7 și cu 5 locuri, fiind o alegerea potrivită pentru familiile mai numeroase.

Renault Grand Scenic poate fi găsit pe piața second hand la un preț mediu de 5000 €.

Dacia Logan

Dacă doriți să cumpărați o mașină de familie, dar aveți un buget redus, atunci Dacia Logan este o alegere excelentă. Este robustă, ușor de utilizat și ușor de întreținut, oferind un spațiu generos și confortabil.

Dacia Logan, în versiune second hand, poate fi găsită pe piață la un preț de aproximativ 3000-4000 €, în funcție de anul producerii.

Veaceslav Luchianenco, directorul companiei de creditare Mogo, care a realizat topul mașinilor second-hand, spune că 99,5 la sută dintre cererile de creditare sunt pentru achiziționarea unei mașini la mâna a doua.

„Se estimează că un autoturism nou își pierde 20% din valoare imediat ce este pus în circulație, iar în cazul anumitor modele această pierdere poate ajunge la 50% după 3 ani de utilizare. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți șoferi preferă mașinile second-hand, atunci când achiziționează un mijloc de transport, pentru că le pot achiziționa la un preț redus”,  a declarat Veaceslav Luchianenco.

Potrivit Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova sunt înmatriculate peste un milion de maşini.