Noile tarife pentru gazele naturale, reduse astăzi prin decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, vor fi aplicate retroactiv, de la 1 ianuarie.

În același timp, furnizorul Moldovagaz va face recalcula facturile plătite în acest an, conform noului cost al gazului pentru consumatori. Reducerea aplicată de ANRE este de până la 20,3%.

Astfel, consumatorii care folosesc lunar până la 30 de metri cubi de gaze vor plăti 4705 lei pentru 1000 de metri cubi sau cu 1187 de lei mai puțin decât acum. Cei care folosesc lunar peste 60 de metri cubi, vor achita 4895 de lei pentru 1000 de metri cubi sau cu 1243 mai puțin.

Directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a precizat că economia pentru consumatori va fi de 1,5 miliarde de lei în acest an. Printre premisele care au permis ieftinirea gazului pentru consumatori se numără reducerea prețului de import al gazelor naturale, dar și a aprecierea leului față de dolarul american.

Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat anterior că, potrivit unor analize ale Guvernului, gazul poate fi ieftinit cu aproximativ 20 la sută. Asta deși furnizorul a propus o reducere a tarifului cu 11,4 la sută.

Amintim că și tarifele pentru energie electrică ar putea fi reduse. Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat anterior că ieftinirea este posibilă datorită schimbării metodologiei de calculare a tarifelor pentru curent, dar și datorită evoluției cursului valutar.

Aceste ieftiniri urmează să fie decise după intrarea în vigoare a noilor contracte de livrare a energiei electrice, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

politics.md