Directorul General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie și Dorel Fronea, Vicepreședinte ANAF și coordonator al activității structurilor vamale din România au aprobat un Plan de acțiuni privind accelerarea traficului transfrontalier în perioada sărbătorilor Pascale. Semnarea documentului a avut loc în cadrul ședinței trimestriale de bilanț în format extins,  desfășurată vineri, 07 aprilie, la Piatra Neamț, România.

Planul, elaborat la inițiativa Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prevede suplinirea numărului de colaboratori vamali pe ambele părți ale frontierei, utilizarea tuturor arterelor de control, precum și sincronizarea acțiunilor angajaților ambelor administrații vamale.

În cadrul întrevederii, care a precededat semnarea Planului comun de acțiuni, părțile au realizat o prezentare exhaustivă a rezultatelor ce vizează volumul încasărilor la bugetul de stat, activitățile de supraveghere și control vamal orientate spre prevenirea și combaterea fraudelor vamale.

Conducătorii celor două administrații vamale au evidențiat în unanimitate importanța coordonării eforturilor în vederea accelerării formalităților de vămuire, cu asigurarea concomitentă a securității transfrontaliere și protejarea intereselor economice ale ambelor state.

Prezent la întrevedere, Înaltul Consilier UE în domeniul vamal Rosario de Blasio a declarat că atestă un progres semnificativ al relațiilor de colaborare dintre cele două autorități vamale pe parcursul ultimului an, fapt ce denotă deschiderea ambelor părți în identificarea măsurilor comune privind asigurarea securității economice în regiune.

În intervenția sa, Rosario de Blasio a mai subliniat că prioritățile cheie pentru următorii doi ani, inter alia, sunt armonizarea cadrului normativ cu Codul Vamal UE și Convenția privind regimul de Tranzit Comun, precum și controlul comun la frontiera moldo-română în conformitate cu angajamentele asumate conform Acordului de Asociere RM-UE.

Întâlnirea bilaterală s-a încheiat cu un briefing de presă, susținut de către Vitalie Vrabie și Dorel Fronea, în cadrul căreia cei doi conducători au prezentat rezultatele întrevederii avute, inclusiv prin enumerarea măsurilor convenite pentru fluidizarea circulației transfrontaliere în perioada sărbătorilor Pascale.