Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a demarat procesul de preluare a Victoriabank. Astfel, pe 24 mai, în afara pieţei reglementate, a fost înregistrată o tranzacţie cu 27,56% din acţiunile Victoriabank, în valoare de 27,81 de milioane de euro, echivalente cu 620,46 de milioane de lei .

Este vorba de pachetele de 15,06% de acţiuni deţinute la Victoriabank de BERD şi 12,5% deţinute de Alpha Bank din România, iar tranzacţia a fost autorizată de Banca Naţională a Moldovei (BNM), informează mold-street.md, citat de Democracy.MD.

Anterior, BERD a anunţat că va majora participarea sa la Victoriabank până la 50%. Intenţia a speriat unul dintre grupurile oligarhice, care a blocat tentativa BERD de a prelua a treia ca mărime bancă din ţară.

La începutul lunii aprilie 2015, la propunerea lui Stephane Bride, ministrul Economiei şi a ministrului Finanţelor Anatol Arapu, Guvernul Gaburici, prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului, a modificat art. 15 al Legii Instituţiilor Financiare, prin care au blocat o eventuală tranzacţie de preluare a pachetului majoritar al Victoriabank.

Ulterior, după demisia Guvernului Gaburici, Philip Bennett, prim-vicepreşedintele BERD, i-a adresat şi o scrisoare, deja premierului interimar al Republicii Moldova, Natalia Gherman, în care acuza Guvernul de „acţiuni deliberate şi cinice”.

Philip Bennett susţinea că despre tranzacţia planificată, autorităţile de la Chişinău au fost informate pe 3 aprilie 2015. Cu toate acestea, cinci zile mai târziu, pe 8 aprilie, Guvernul Republicii Moldova „a făcut o mişcare aparent deliberată şi cinică şi prin acţiuni opace şi urgente a modificat legislaţia”.

Abia la finele anului trecut, „Legea anti-BERD” a fost modificată încât să permită tranzacţia planificată.

Precizăm că cea mai mare cotă din capitalul Victoriabank este deţinută de firma Insidown Ltd din Cipru, beneficiar oficial fiind afaceristul rus Serghei Lobanov.