În Statele Unite ale Americii au fost arestaţi trei ruşi, dintre care unul cu cetăţenie americană, acuzaţi de autoritti că au făcut export ilegal de tehnologie către companii militare din Rusia.

Dacă vor fi condamnaţi, ruşii riscă pedepse de până la 25 de ani de închisoare şi amenzi de 1 milion $ fiecare. Informaţiile privind arestarea ruşilor a fost confirmată pentru Reuters de către Ministerului de Justiţie al SUA şi Parchetul Districtului de Est din New York.

Este vorba despre americanul în vârstă de 36 de ani Alexei Barisev şi cetăţenii ruşi în vârstă de 33 de ani – Dmitri Karpenko, respectiv de 27 de ani – Alexei Krutilin. Primul a fost arestat la New York, ceilalţi doi – în Denver (Colorado).

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au conspirat pentru a obţine produse microelectronice de la producători din Statele Unite ale Americii pentru export în Rusia, prin această sustrăgându-se controlului statului asupra exportului de produse high-tech. Microelectronică trimisă în Rusia era utilizată într-o varietate de sisteme militare, inclusiv în sistemele radar şi pe cele de ghidare a rachetelor.

„Pentru a ascunde adevărată destinaţie a microelectronicii exportate de la furnizori din SUA, inculpaţii şi asociaţii lor livrau produsele mai întâi în Finlanda şi abia apoi în Rusia”, – arată Ministerul Justiţiei al Statelor Unite. Printre tehnologiile pe care inculpaţii au reuşit să le ”exporte” erau „convertoare analog-digitale şi circuite integrate”, utilizate pe scară largă în echipamente militare.

Pentru achiziţionarea şi furnizarea de tehnologii cu scop militar, Barisev a înregistrat două companii în Brooklyn – BKLN Spectra şi Techno UIP. Potrivit autorităţilor americane, acuzaţii au ascuns de furnizori faptul că sunt exportatori, iar la Ministerul de Comerţ au depus documente false cu privire la tipul mărfurilor exportate.

Tot în SUA, în luna iulie a acestui an, a fost condamnat rusul Alexander Fiscenko, cetăţean al Statelor Unite, care a fost prins făcând export ilegal de piese secrete în Rusia şi spionaj în favoarea Moscovei. Instanţa din New York l-a condamnat la 10 ani de închisoare şi o amendă de 500.000 dolari.

Fiscenko făcea parte dintr-un grup criminal de 11 persoane, care era angajat în achiziţionarea de produse high-tech din SUA (microelectronică) în vederea vânzării către companii ruseşti, dintre care unele aflate în subordinea sau asociate cu Ministerul rus al Apărării.

Reţeaua a livrat unei unităţi de proiectare a FSB, implicată în dezvoltarea sistemelor de apărare aeriană şi rachete, precum şi unei alte societăţi care produce sisteme de război electronic pentru Ministerul rus al Apărării. În total, în perioada cuprinsă între 2002-2012, au fost exportate în Rusia echipamente în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari.