Trei persoane din conducerea Băncii Naționale a Moldovei au fost reținute azi dimineață de procurorii Anticorupție, fiind bănuite de spălarea unor sume mari de bani printr-o bancă din Republica Moldova, transmite 24H.md.

În acest context, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că este vorba de fostul viceguvernator al BNM,  directorul Departamentului supraveghere bancară și directorul Departamentului reglementare și autorizare, care anterior a ocupat funcția de șef al Departamentului supraveghere bancară.

„Reţinerile au fost operate într-un nou dosar pornit pe 2 august curent, pe faptul neglijenței în serviciu, admisă de reprezentanții BNM în perioada 2010-2014, care ar fi permis spălarea a 20 miliarde de dolari, prin intermediul băncii Moldindconbank. Acești bani au trecut prin  tranzit prin bancă, iar bănuiții care erau responsabili de a preveni astfel de acțiuni nu au întreprins măsuri de stopare a acestui fenomen. Oamenii legii au stabilit că persoanele date puteau să oprească aceste tranzacții, cînd a fost spălat primul miliard”, a spus Viorel Morari.

Totodată, potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, „mai multe bănci din Federația Rusă aveau deschise conturi la Moldindconbank, prin intermediul căreia spălau banii.

Mai mult decât atât, acest dosar are legătură cu cauza penală intentată pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon, care ar fi coordonat acest proces de spălare de bani, în care au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe din Moldova. Aceștia au avut menirea de a legaliza banii prin pronunțarea ordonanțelor privind încasarea unor datorii inexistente, în sumă totală de circa 20 de miliarde de dolari, la cererea mai multor companii offshore.

Bănuiții riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții de răspundere pe un termen de pînă la 10 ani.