Joi, 8 iunie, s-a desfășurat finala concursului național pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic secundar și postsecundar «Cel mai bun plan de afaceri, ediția 2017. Evenimentul a avut loc la Academia de Studii Economice din Chișinău.

18 participanți – finaliști ai concursurilor regionale «Cel mai bun plan de afaceri» – și-au prezentat business planurile în fața unei comisii de evaluare, formată din specialiști în domeniu, oameni de afaceri, reprezentanți ai Ministerelor, dar și asociațiilor de business.

Finaliștii sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional-tehnic, inclusiv centrele de excelență și colegiile din toate regiunile Republicii Moldova: nord, centru și sud. Planurile concurenților include afaceri în agricultură (miere de albine; melci pentru alimentare), sfera serviciilor (croitorie, servicii auto, servicii IT, prelucrare deșeuri); industria de prelucrare (procesare carne; producerea peleților din salcie).

După ce a analizat toate planurile de afaceri, comisia de evaluare a desemnat următorii câștigători:

Locul I • Eugenia Gârlea, plan de afaceri în domeniul croitoriei; • Constantin Panainte, servicii reparație auto; • Cristina Babâră, cultivarea frunzelor de salată;

Locul II • Silviu și Alexandru Ceban, plan de afaceri în domeniul marketingului digital; • Eugen Șerdeșniuc, creșterea iepurilor;

Locul III • Cristina Coca, confecționarea vestimentației pentru femei; • Mihai Veveriță, procesarea cărnii și producerea cârnăciorilor; • Dmitrii Croitor, producerea produselor apicole; • Eugen Guțu și Vadim Panicerscii, reciclarea anvelopelor.

Câștigătorii s-au ales cu premii de valoare utile în inițierea afacerilor (laptopuri, tablete, etc). De asemenea, ei pot urma cursuri de business la CEDA, dar pot aplica și la programul de granturi pentru finanțarea afacerilor. A fost alocat și un premiu special din partea Ministerului Tineretului și Sportului – 5, 000 lei, pentru cea mai inovativă idee, prezentată de Ilona Slivca, servicii de imprimare prin sublimare.

Concursul „Cel mai bun plan de afaceri” ediția 2017 este organizat în cadrul Proiectului „Activitatea de instruire în domeniul antreprenoriatului și angajării în câmpul muncii”(MEEETA IV), cu scopul de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar şi post secundar, prin aprecierea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de elevi în cadrul disciplinei Bazele Antreprenoriatului. Concursul este la a 4-a ediție.