Numărul cazurilor de infecţii respiratorii este în descreştere, anunţă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS). În perioada 19 – 25 martie în ţară au fost înregistrate 81 de cazuri de gripă, iar o persoană a decedat în urma consecinţelor provocate de gripă.
Potrivit unui comunicat al Ministerului, citat de trm.md, au fost raportate1286  cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii, ceea ce reprezintă o  descreștere cu 20,5 % în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere a numărului de cazuri cu 27,1 %  în raport cu aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

În perioada de referință, a fost înregistrat un caz de deces. Este vorba despre o persoană din Chișinău, cu vârsta de 40 ani, diagnosticat cu gripa A(H1N1). Persoana a suferit pneumonie bilaterală viruso-bacteriana masivă, insuficiență cardiacă, hepatică, renală, respiratorie, cerebrală, șoc septic pulmonar, stop cardiac.  Persoana nu fusese vaccinată împotriva gripei sezoniere.

În total în țară au fost înregistrate 81  cazuri de gripă.

În laboratorul Infecții Virale, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate 35 probe la prezența virusurilor gripali. 8 probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip B, unul la prezența virusului gripal de tip A(H1N1)pdm09 și 6 probe pozitive la prezența virusurilor nongripali.

Persoanele diagnosticate cu gripă au primit îngrijiri medicale conform protocoalelor clinice.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă cetățenilor să respecte igiena iar la primele simptome de boală să se adreseze la medic.