Serviciul Vamal al Republicii Moldova a încasat anul trecut peste 20 mlrd de lei în bugetul de stat, cu trei miliarde mai mult decât în anul 2016, ceea ce constituie 17%. Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul unei conferințe de presă.

Vitalie Vrabie a specificat că Serviciul Vamal a activat anul trecut conform programului elaborat de Guvern și cel al misiunii EUBAM. „Direcțiile prioritare au fost consolidarea capacităților funcționale, dezvoltarea infrastructurii, perfecționarea cadrului legislativ, sporirea transparenței în activitate și combaterea traficului ilicit de mărfuri. La fel, o prioritate a fost armonizarea legislației vamale în conformitate cu Acordul de Asociere cu UE”, a spus Vrabie, citat de Moldpres.

„Numărul de declaraţii vamale în anul 2017 a fost unul deosebit de mare atât pe import, cât şi pe export, înregistrându-se o creștere de 13%. Totodată, au fost întocmite mai multe procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de peste 87 mii de lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit aproximativ 98 mii de traversări. Cele mai mari valori de trafic sunt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni”, a precizat Vrabie.

Șeful Serviciului Vamal a menționat că un obiectiv pentru anul curent este dezvoltarea controlului comun la frontieră. „La frontiera cu Ucraina avem în prezent șase posturi de control comun. Totodată, există un proiect pentru inițierea negocierilor privind instituirea controlului comun la trei posturi de la frontiera moldo-română. Suntem în așteptarea unui răspuns și avem capacități să asigurăm un control comun eficient. La fel, în 2018 ne propunem construcția a trei terminale moderne în țară”, a afirmat Vitalie Vrabie.

Potrivit datelor prezentate, pe parcursul anului trecut au fost achiziționate mai multe autovehicule, calculatoare, echipamente și costume pentru angajați. Totodată, în aceeași perioadă, câteva sute de colaboratori vamali au fost instruiți pentru perfecționarea aptitudinilor de muncă, iar 126 au primit sancțiuni disciplinare.