Cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare aleg din ce în ce mai mult Uniunea Europeană, evitând Rusia, scrie Balkan Insight.

Dovada o reprezintă moneda dominantă a remitențelor trimise de lucrătorii din Moldova, scrie paginaderusia.ro.

Conform datelor oficiale ale autorităților de la Chișinău, în al treilea trimestru al anului 2017, moldovenii au trimis acasă 154 milioane $, 135 milioane de euro și doar 27,1 milioane de ruble rusești (echivalentul a 0,4 milioane de euro).

Aproximativ 800.000 de moldoveni sunt înregistrați oficial în străinătate, dar numărul real al celor care muncesc in afara tarii este estimat la un milion de persoane. Aproape jumătate lucrează acum în UE, SUA și Canada, iar restul muncesc și trăiesc în Rusia și Ucraina.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, fluxul remitențelor urmează tendințele politice. Atunci când relațiile dintre Moscova și Chișinău au devenit tensionate, după ce Moldova a semnat acordul de asociere cu UE, Rusia a impus sancțiuni împotriva Moldovei și a expulzat mii de muncitori clandestini moldoveni.

Având cel puțin un milion de lucrători in străinătate și 3,5 milioane de locuitori, Moldova are una dintre cele mai mari rate ale migrației forței de muncă din lume. Remitențele reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul țării.