Faptul că Uniunea Europeană cere Turciei să-și modifice legea antiteroristă echivalează cu un „sprijin pentru terrorism”, a declarat ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, citat marți de mass-media locale, scrie Agerpres.

„Într-un moment când noi suntem angajați în lupta împotriva unor organizații teroriste precum PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, gherila kurdă) și Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic /SI/), a ni se cere modificarea legislației antiteroriste pentru că în caz contrar nu vor fi eliminate vizele înseamnă a aproba terorismul”, a spus Cavusoglu, citat de postul de televiziune CNN Turk și agenția de presă Anadolu.

Ministrul de externe turc a făcut aceste declarații la Viena în timpul unui dineu cu reprezentanți ai societății civile și oameni de afaceri turci, după ce a participat la o conferință internațională cu privire la Libia, desfășurată luni în capitala austriacă.

„Nu avem nicio teamă. Vreau să subliniez acest lucru: o astfel de cerere, noi nu o vom accepta în niciun caz”, a insistat șeful diplomației turce.

Redefinirea „terorismului” în legislația turcă în termeni mai preciși este una dintre cele 72 de cerințe ale UE pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii turci și una dintre cele cinci pe care Ankara încă nu le-a îndeplinit.

Această cerință figurează și într-un acord semnat în 2013, dar guvernul turc a refuzat de mai multe ori s-o pună în aplicare, pe motiv că nu poate să facă aceasta din cauza conflictului cu gherila kurdă și SI.

Acuzația de „colaborare cu terorismul” este folosită în mod curent în instanțele turcești împotriva criticilor guvernului.