Reintroducerea în Turcia a pedepsei cu moartea, posibilitate la care s-a referit duminică președintele Recep Tayyip Erdogan după un puci eșuat, ar însemna „sfârșitul negocierilor de aderare” ale Ankarei la Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

„Germania și UE au o poziție clară: respingem categoric pedeapsa cu moartea”, a declarat Steffen Seibert într-o declarație de presă.

„Introducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar avea drept consecință sfârșitul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a avertizat el.

Și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a reamintit luni Turciei că și-a luat niște angajamente, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului și în calitate de membru al Consiliului Europei, că nu va reintroduce pedeapsa cu moartea.

„Nicio țară nu poate deveni stat membru al UE dacă introduce pedeapsa cu moartea”, a atenționat ea.

Mogherini a reamintit că Turcia este stat membru al Consiliului Europei și semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, care interzice pedeapsa capitală pe Bătrânul Continent.

„Turcia este o parte importantă a Consiliului Europei și se află sub incidența Convenției Europene a Drepturilor Omului, care este foarte clară în ceea ce privește pedeapsa cu moartea”, a spus ea.

Amintim că negocierile dintre Turcia și UE au început în urmă cu aproximativ 10 ani, însă multe țări membre ale blocului comunitar s-au opus aderării acestei țări.