Ucraina planifică reluarea exportului de energie electrică în Moldova și Belarus la începutul lunii octombrie 2016, transmite 24h.MD.

Potrivit mass-mediei ucrainene, acest fapt l-a declarat Igor Nasalik, ministru al Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei.

„La sfârșitul lui septembrie – începutul lunii octombrie, noi vom iniția exportul de energie electrică în Belarus și Moldova. Anul viitor, Ucraina va încasa de pe urma exportului de energie electrică în țările vecine cel puțin 350 de milioane de dolari”, a specificat Igor Nasalik.

Anterior, viceministrul Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei Aleksandr Svetelik, în cadrul întrevederii de la Kiev cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministrul moldovean al Economiei, a declarat că Ucraina este dispusă să livreze Moldovei energie electrică la prețuri competitive începînd cu anul viitor.

Până la aceasta, Igor Nasalik prognoza posibila reluare a exportului de energie electrică ucraineană în Moldova pe 1 iunie 2016.

Amitnim că livrările de energie electrică ucraineană în Moldova au fost, practic, suspendate integral în noiembrie 2014. După soluționarea problemelor legate de extragerea cărbunelui și întreruperea furnizării energiei electrică în Crimeea, Ucraina planifica reluarea exportului de energie electrică în Moldova în martie-aprilie 2016, dar autoritățile Moldovei au prelungit pe un an contractul de livrare a energiei electrice produse de CTE Moldovenească și livrate pe malul drept al Nistrului de Compania „Energocapital”.