Republica Moldova a avansat în implementarea unor reforme, iar cele mai importante realizări se referă la comerțul extern și la sectorul financiar-bancar. Acest lucru se arată în raportul comun al Serviciului European de Acțiune Externă și al Comisiei Europene. Autorii raportului menționează că, în același timp, este nevoie de continuat reformele și de acțiuni suplimentare pentru ca cetățenii săi să beneficieze pe deplin de avantajele Acordului de Asociere.

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externă și Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a declarat cu acest prilej că UE va continua să sprijine transformările din Moldova, pentru ca reformele să aducă beneficii reale cetățenilor.

”Avem o agendă complexă cu Republica Moldova, lucrăm la îmbunătățirea legăturilor noastre economice, creșterea comerțului și, ca urmare, de creare în această țară a locurilor de muncă, de consolidare a democrației, drepturilor omului și suport pentru societatea civilă și a rolului important al acesteia în determinarea guvernării și a politicului să rămână responsabili. Unele reforme au avansat recent – în business și sectorul financiar, de exemplu și progres suplimentar este necesar în alte domenii, în primul rând privind combaterea corupției și reformării justiției. Suportul nostru pentru poporul Moldovei este clar și așteptăm progres satisfăcător privind reformele, care să aducă beneficii notabile pentru cetățenii Moldovei”

La rândul său, comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a spus că UE are o importanță mare pentru Moldova.

”Din momentul în care a intrat în vigoare Acordul de asociere, inclusiv acordul de liber schimb, cota UE în exporturile Moldovei a crescut și este acum de peste jumătate din comerțul total al Moldovei. UE a ajutat la crearea a peste 1500 de locuri de muncă prin suport pentru businessul mic. Acesta este unul dintre numeroasele exemple care arată de UE contează pentru Moldova și de ce parteneriatul nostru este benefic pentru viețile cetățenilor săi. Pentru a beneficia pe deplin de prevederile Acordului de asociere, Moldova trebuie să continue să implementeze reforme, fără amânări”, a spus oficialul UE.

În raport se arată că Moldova a continuat să-și reformeze sectorul bancar, cu suportul UE și a partenerilor internaționali, cum sunt FMI și BM. Ca urmare, în mare parte datorită acestor reforme, acordul cu FMI este în desfășurare. Creșterea economică înregistrată în 2016-2017 a avut un impact pozitiv asupra comerțului. Moldova a progresat în ajustarea legislației sale din domeniul comerțului la reglementările și standardele UE, dar mai este nevoie de un efort considerabil în continuare.

Raportul de asemenea atrage atenție că problema corupției, inclusiv la nivel înalt, rămâne răspândită, iar independența justiției, consolidarea respectării legii, precum și autoritățile de combatere a corupției necesită îmbunătățiri considerabile.
Raportul a fost publicat înainte de reuniunea Consiliului de Asociere UE-Moldova, care va avea loc la Bruxelles în data de 3 mai.