Un important producător de materiale de construcții din Republica Moldova riscă pierderea statutului de Agent Economic Autorizat (AEO), după ce în autocamioanele a două companii de transport contractate de către acesta au fost depistate produse de tutungerie.

Cazul a fost înregistrat la data de 15 mai current, în cadrul controlului vamal, la ieșirea din țară, prin punctul de trecere a frontierei Sculeni.

Acționând în baza analizei de risc, echipa mixtă de control, formată din inspectori vamali și polițiști de frontieră, a supus scanării două unități de transport care transportau amestecuri uscate de ipsos. În rezultatul controlului, în roțile de rezervă ale ambelor autovehicule au fost depistate, cumulativ, 1660 pachete de țigări de diferite mărci comerciale.

Produsele de tutungerie erau acoperite cu piper negru în vederea camuflării mirosului care ar putea fi semnalat de către câinii antitabac ai Serviciului Vamal.

Pe cazul dat au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenţie, conform art.287 alin.10 Cod Contravențional al Republicii Moldova. Conform procedurii, produsele de tutungerie au fost reținute în vederea confiscării, iar contravenienții urmează să achite amenzi în cuantum de 3 mii de lei fiecare.

De menționat că producătorul vizat a  mai fost avertizat anterior despre încălcări similare admise de către una dintre companiile de transport implicate.

Totodată, conform Hotărârii Guvernului nr. 647 din 07 august 2014 privind punerea în aplicare a Secțiunii 271-a și 281- a din Codul Vamal al RM, titularul certificatului de AEO își asumă responsabilitatea informării autorității vamale despre eventuale ilegalități admise de către partenerii de afaceri care asigură lanțul logistic.

Prin urmare, în legătură cu înregistrarea repetată a cazurilor de încălcare a legislației vamale de către partenerii companiei producătoare de materiale de construcții, Serviciul Vamal a inițiat o anchetă pe acest caz. În cazul determinării unei eventuale implicări a producătorului în activitatea de trafic ilicit de țigări, acesta riscă retragerea statutului de AEO.