Un colaborator al Serviciului Vamal al postului „Criva” a fost demis. Potrivit informațiilor, vameșul a autorizat trecerea  unei unități de transport, deși aceasta figura în Sistemul Informațional „UNIPASS”, cu mențiunea „Risc sporit”.

Acțiunile colaboratorului vamal au fost relevate în cadrul unui control inopinat al angajaților Direcției securitate internă care au dispus efectuarea unor verificări suplimentare asupra unui microbuz care tocmai primise liber de vamă. Conform informațiilor deținute de către ofițerii securității interne, șoferul respectivului autovehicul ar transporta mărfuri de larg consum, prin eludarea controlului vamal.

În rezultatul verificărilor, inspectorii au depistat, în pragul ușii laterale, 19 telefoane mobile, mai multe piese de schimb auto, un laptop şi patru rochii de mireasă. Valoarea totală a cărora se estimează la suma de circa 100 mii lei.

Tot atunci a fost inițiată o anchetă de serviciu în vederea stabilirii unei eventuale implicări a colaboratorilor vamali.

Potrivit rezultatelor anchetei de serviciu, angajatul  a efectuat un control superficial al unității de transport. Astfel, a facilitat introducerea în țară a unor loturi de marfă nedeclarată.

Considerând gravitatea încălcării admise, inspectorul vamal a fost demis.

Amintim că directorul instituției Vitalie Vrabie a declarat toleranță zero față de corupție și a promis o reformă amplă a instituției și modernizarea tehnologică. Astfel, aproximativ 20% din totalul personalului Serviciului Vamal ar urma să ie optimizate, iar din aparatul central ar urma să fie reduse aproximativ 30% din angajați. În prezent în Serviciul Vamal lucrează aproximativ 1.700 de persoane care asigură cam 60% din veniturile totale la buget.

Rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. Astfel, din cauza schemelor de corupție permise de fost conducere, în luna ianuarie, Serviciul Vamal a adus venituri la buget mai mici cu 76 de milioane de lei, sau 8,5% decât cele preconizate.

Urmare a acțiunilor întreprinse în ultima perioadă de timp, deja în luna martie a fost atestată o creștere cu 9,7% față de cifra de control, sau 137 de milioane de lei. Per total, în primele trei luni, Serviciul Vamal a reușit să colecteze venituri cu 5% (167 de milioane de lei) mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2015. Iar această realiare a fost posibile chiar în condițiile în care importurile au scăzut.

Totodată, a crescut și numărul de încălcări și cazuri de contrabandă deconspirate. Astfel, numărul de cazuri de contrabandă cu țigări a crescut de la 26 la 43, diminuarea valorii mărfii în vamă de la zero la 12, declararea eronată a mărfii de la 24 la 42, nedeclararea mărfii de la 40 la 100, etc.