Scriitorul sud-african Karel Schoeman, considerat unul dintre cei mai importanţi ai continentului african, a murit în noaptea de luni spre marţi la Bloemfontein (centrul ţării) la vârsta de 77 ani, după ce a refuzat să mai mănânce şi să mai bea, au raportat mass-media locale citate de AFP și Agerpres.ro.

Scriitor de limbă afrikaans, dar favorabil mişcării anti-apartheid, Schoeman este autorul unei bibliografii impresionante ce cuprinde circa 50 de eseuri şi romane recompensate cu premii.

Născut în 1939, Karel Schoeman a primit în 1999 cea mai înaltă distincţie sud-africană, Ordinul Meritului, din mâinile fostului preşedinte Nelson Mandela.

Mai puţin cunoscut decât contemporanii săi J.M. Coetzee, Nadine Gordimer sau André Brink, romanele sale ” ‘n Ander Land”, „Hierdie lewe”, sau „Promised Land” au avut un mare succes în străinătate.

Karel Schoeman a fost recompensat de trei ori cu premiul Herzog, cea mai importantă distincţie literară din Africa de Sud.

Potrivit presei locale, el şi-a pus capăt zilelor la casa de bătrâni în care se retrăsese, refuzând să mai mănânce şi să mai bea. Într-o scrisoare din 27 aprilie publicată de avocatul său, Carl van Rensburg, el preciza că „vrea să înceteze voluntar să mai mănânce şi să mai bea pentru a-şi pune capăt vieţii”.