Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui fost judecător din cadrul Judecătoriei sectorului Rîşcani pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei sentinţe contrare legii (art.307 Cod penal) şi depăşirea atribuţiilor de serviciu (art.328 Cod penal), ambele infracţiuni soldate cu urmări grave.

Din materialele prezentate de Procuratură reiese că, la instigarea unui grup de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, mai mulţi reprezentanţi ai organelor de drept din municipiul Chişinău (poliţişti, procurori, avocaţi şi judecători) au fabricat o cauză penală pentru a investiga o infracţiune deosebit de gravă, comisă pe teritoriul Rusiei.

În concret, este vorba despre sustragerea, prin înşelăciune, a peste 30 milioane de dolari SUA de la o Companie de stat din Federaţia Rusă.

De notat că, pornirea acestei cauze penale a fost absolut ilegală, în condiţiile în care infracţiunea a fost comisă pe teritoriul altui stat şi nu a existat o cerere din partea autorităţilor competente ale acestui stat pentru iniţierea dosarului în Republica Moldova. Cu toate acestea, în luna iulie 2011, primind pentru examinare această cauză penală, respectivul magistrat a soluţionat-o într-o singură şedinţă, pronunţînd în aceeaşi zi sentinţa de condamnare în privinţa a trei persoane (inclusiv 2 cetăţeni ai Federaţiei Ruse anunţaţi în căutare), cărora le-a aplicat pedepse vădit mai blînde decît prevede legislaţia. Astfel, magistratul a examinat dosarul în lipsa părţilor vătămate şi fără a se expune asupra necesităţii încasării de la inculpaţi a prejudiciului de peste 30 milioane dolari SUA cauzat prin infracţiune, expediind sentinţa în privinţa fugarilor pentru executare organelor nerecunoscute ale autoproclamatei republici nistrene.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii organelor de drept din municipiul Chişinău au acţionat în complicitate cu anumite persoane din Federaţia Rusă pentru a se evita răspunderea acestora în faţa justiţiei din statul în care s-a comis crima deosebit de gravă.

Respectivul proces penal a fost declanşat de procurori ca urmare a actului de autosesizare vizînd presupusele acţiuni ilicite ale judecătorului, iar odată eliberat acordul CSM, Procurorul General interimar urmează să pornească în privinţa magistratului vizat urmărirea penală.

Precizăm că, acest judecător figurează printre cei 15 actuali şi foşti magistraţi cercetaţi penal pentru implicarea în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova.