Procuratura raionului Nisporeni a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a primarului satului Vărzăreşti de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu cauzarea de urmări grave intereselor publice.

Potrivit probatoriului acumulat, în luna decembrie 2015, contrar prevederilor legale, primarul i-a eliberat unui agent economic, un permis de excavare a nisipului pentru amenajarea unei plaje la iazul public din satul Vărzăreşti.

De notat că, primarul a eliberat respectivul certificat, în lipsa unor documente oficiale care i-ar fi permis agentului economic exploatarea şi extragerea zăcămintelor minerale utile (nisip).
Ulterior, firma – beneficiară a angajat persoane care au extras şi transportat zăcăminte minerale utile (nisip) din cariera neautorizată din satul Şendreni la iazul proprietate privată din satul Vărzăreşti pînă au fost depistaţi de oamenii legii.

Potrivit estimărilor efectuate de Agenţia pentru Geologie şi Resurse Minerale, prejudiciul cauzat statului în urma extragerii ilicite a nisipului din cariera neautorizată din satul Şendreni se cifrează la circa 400 mii lei.

În prezent, inculpatul are interdicţia de a părăsi localitatea, iar dacă va fi recunoscut vinovat, el riscă pînă la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate timp de cel mult 15 ani.