Drepturile opoziției parlamentare de a veni cu inițiative legislative sunt ignorate de Guvernul Natalia Gavrilița. Președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a atras atenția plenului că, majoritatea proiectelor de lege înaintate de opoziție nu sunt avizate în termen de Executiv, ceea ce pune în dificultate dezbaterea lor în comisii și Parlament.
Discuțiile s-au iscat în timpul solicitării fracțiunii BCS de a include de urgență pe ordinea de zi a ședinței de joi a proiectului care prevede extinderea termenului de prezentare a a declarațiilor privind impozitul pe venit pentru anul 2021 pentru persoanele fizice și juridice.
Unul din autorii proiectului, deputatul PSRM Tatiana Cunețchi, a declarat că inițiativa trebuie examinată și votată de urgență pe parcursul zilei de astăzi. Parlamentarul a atras atenția că, în caz contrar, documentul își pierde din actualitate, deoarece potrivit legislației în vigoare termenul limită de prezentare a declarațiilor este 25 martie.
În replică, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a declarat că proiectul nu are avizul Guvernului.
”Noi nu putem vota fără avizul Guvernului asemenea proiecte. Asta e realitatea. Avizul Guvernului nu a venit din motive obiective, cu siguranță”, a spus Alaiba.
”Guvernul la toate inițiativele care vin din partea opoziției nu prea dă aviz. Azi le-am scris o scrisoare, copia v-am remis-o și dumneavoastră, domnul președinte al Parlamentului, de aceea dacă există posibilitatea prin comisia pentru situații excepționale, e important să fie luată o decizie corectă”, a replicat președintele fracțiunii BCS.
Zinaida Greceanîi i-a atras atenția lui Alaiba că, în calitate de președinte al comisiei, trebuie să creară de la consultanți să urmărească respectarea Regulamentului Parlamentului, care prevede obligativitatea Guvernului de a da aviz proiectelor în termen de 30 de zile. În cazul inițiativei discutate, Guvernul a depășit acest termen.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a asumat responsabilitatea să propună acest proiect la Comisia pentru situații excepționale.
Inițiativa PSRM prevede ca declararea impozitului pe venit de către agenții economici, întreprinzătorii individuali sau gospodăriile țărănești de fermieri care nu au mai mult de 3 salariați pe an să se efectueze până la 31 mai, iar achitarea impozitului – până la 31 decembrie. Aceleași schimbări se propun și în cazul persoanelor fizice. Autorii susțin că proiectul are menirea să atenueze consecințele distructibile ale crizei energetice și pandemice, să păstreze locurile de muncă, să creeze condiții favorabile pentru susținerea mediului de afaceri și să excludă presiunile financiare ale statului în activitatea întreprinzătorilor.