Un agent economic este documentat de către serviciile specializate ale Vămii pentru declarare neautentică a bunurilor importate.

Asta după ce mai multe loturi de plante perene ornamentale de diferite specii, nedeclarate, au fost depistate în urma unui control efectuat de către angajații postului vamal intern Bălți și inspectorii Echipelor Mobile în depozitul aflat în proprietatea acestuia.

Încălcarea a fost relevată în cadrul verificărilor documentare, inclusiv a actului de cântărire, fiind  constatată o divergență dintre greutatea indicată în actele de însoțire și cea stabilită de facto.

În rezultatul inventarierii, angajații vamali au depistat 3 860 bucăți de trandafiri, 600 de crizanteme și 390 de fire de gherbera care nu erau indicate în declarația vamală, urmărindu-se astfel eschivarea de la achitarea integrală a drepturilor de import.

Tot de către angajații postului vamal intern Bălți a fost prevenită o tentativă de plasare pe piață a bunurilor de uz personal folosite, care fac parte din categoria mărfurilor interzise pentru importare. Acestea erau disimulate printre alte loturi de mărfuri de tip second-hand aduse din Germania de către un agent economic autohton.

În compartimentul marfar al autocamionului care transporta marfa s-au descoperit mai mulți saci cu ciorapi uzați, în cantitate totală de 4834 de kg , care, conform HG 427 din 07.06.2001, reprezintă mărfuri prohibite, nefiind permisă introducerea lor pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform prevederilor legale, bunurile prohibite reținute urmează a fi scoase în mod obligatoriu de pe teritoriul Republicii Moldova.