Guvernul ungar a lansat miercuri o nouă serie de mesaje ostile împotriva imigranţilor, în special pe tema terorismului şi a violenţelor faţă de femei, în cadrul campaniei sale în jurul referendumului din octombrie privind repartizarea refugiaţilor în Uniunea Europeană.
Mesajele au fost prezentate pe pagina de internet a guvernului şi au apărut deja miercuri în câteva ziare apropiate de putere.

Ele vor fi reluate în curând „pe afişe, în presa scrisă, în spoturi televizate, la radio şi pe internet”, a precizat guvernul, care a mai lansat şi cu alte ocazii campanii publice împotriva solicitanţilor de azil, în special în iunie şi decembrie 2015, dar şi în această primăvară.

„Ştiaţi că atentatele de la Paris au fost comise de imigranţi?”, se arată într-unul dintre sloganuri în legătură cu atentatele de la 13 noiembrie 2015 care au fost comise de zece indivizi, dintre care doi fuseseră amestecaţi în fluxul de refugiaţi sirieni şi irakieni din vara lui 2015.

„Ştiaţi că abuzurile împotriva femeilor s-au înmulţit exponenţial de la începutul valului migrator în Europa?”, „Ştiaţi că peste 300 de persoane au murit în Europa de la începutul valului migrator?”, „Ştiaţi că Bruxellesul vrea ca noi să primim un număr de imigranţi echivalent cu populaţia unui oraş?” sau „Ştiaţi că numai din Libia un milion de refugiaţi aşteaptă să vină în Europa?” — sunt alte afirmaţii incluse în mesajele transmise miercuri.

Publicaţia de opoziţie 444.hu a condamnat această companie, susţinând că „obiectivul nu este altul decât de a răspândi o xenofobie absolută şi fără limită în ţară”.

Guvernul lui Viktor Orban, care se opune mecanismului de cote de repartiţie a refugiaţilor între statele din UE, a făcut apel la cetăţeni să se pronunţe la 2 octombrie pe acest subiect în cadrul unui referendum.

Budapesta a precizat în ultimele săptămâni că această consultare nu vizează planul de relocalizare, adoptat în septembrie 2015, a 160.000 de solicitanţi de azil între cele 28 de state membre, ci planurile viitoare ale UE, care nu au fost încă votate, vizând permanentizarea mecanismului de repartiţie.