Un lot de uniforme și accesorii militare de contrabandă au fost depistate de Serviciul de Informaţii şi Securitate, în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, într-un autocar care transporta colete spre Europa. Captura a fost realizată la punctul de trecere a frontierei Leușeni.

Echipamentele militare urmau să ajungă în Slovacia, la Bratislava și erau destinate diversioniștilor care activează în special în regiunea balcanică, potrivit informațiilor furnizate de SIS. În urma verificării vehiculului, în afară de uniforme militare, au fost găsite căşti, veste tactice, ceasuri, lanterne şi produse alimentare în ambalaj militar, toate  cu inscripţii în limba rusă. Persoanele care însoţeau coletele nu au putut argumenta provenienţa echipamentului şi destinaţia acestuia.

Anchetatorii verifică versiunea vânzării echipamentului militar din depozitele de armament ale  fostei armate a 14-a, staționate în stânga Nistrului. Procurorii au dispus inițierea unui dosar penal pentru contrabandă, infracțiune pedepsită cu până la 2 ani de închisoare sau amendă de până la 32500 de lei.

De menţionat că asemenea cazuri au mai avut loc în perioada 2014-2015, când ofițerii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate și procurorii au reţinut loturi de echipament şi armament din regiunea transnistreană. Zona este numită de jurnaliștii occidentali drept cel mai mare bazar de arme european.

Regimul separatist a vândut ilegal arme chiar de la apariția entității nerecunoscute. De aici au fost livrate arme și muniții în multe zone de conflict, inclusiv în fost Iugoslavie, Irak, Afganistan, în țările din Africa. Puștile din depozitele militare din stânga Nistrului au fost folosite în alte regiuni separatiste de pe teritoriul fostei URSS, inclusiv de insurgenții ceceni în luptele cu trupele ruse.

Investigații au scos la iveală implicarea lui Victor Bout, supranumit ”vânzătorul morții”, în livrarea armamentului, prin intermediul unor companii aeriene de la Tiraspol, dar și prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. Iar oficiali ucraineni au semnalat în repetate rânduri că, alături de Crimeea, regiunea transnistreană este o importantă sursă de materiale de război pentru separatiștii din Donbass.

Recent, Chișinăul a cerut, printr-un document oficia Rusiei, să-și retragă trupele, armamentul și munițiile rămase în stânga Nistrului. Depozitele aflate pe teritoriul controlat de Tiraspol sunt considerate un real pericol nu doar pentru securitatea Republicii Moldova, dar și a regiunii, în general.

echipament2