Aproape jumătate din cetățeni consideră că după alegerile parlamentare din acest an, viitoarea guvernare a Republicii Moldova va fi pro-europeană. Potrivit Barometrului socio-politic realizat de IMAS, 48 la sută dintre participanții la sondaj sunt siguri că în Parlament vor accede formațiuni pro-europene. 31 la sută cred că guvernarea va fi pro-rusă, iar 21 la sută nu au știut sau nu au vrut să răspundă la această întrebare.

De asemenea, când au fost întrebați pe cine ar dori să vadă prim-ministru al țării după alegeri, aproape 20 la sută (19,8%) l-au numit pe actualul șef al Guvernului, Pavel Filip. Pe locul doi este liderul PAS, Maia Sandu (11,2%), urmată de șeful PPDA, Andrei Năstase (7%). În TOP-5 al preferințelor cetățenilor au mai intrat președintele PSRM, Zinaida Greceanîi (6,7%) și vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă (4,6%).

Barometrul socio-politic a fost realizat de IMAS în perioada 16 februarie – 6 martie pe un eșantion de 1099 de respondenți din 76 de localități din toată țara. Marja de eroare este de +/-3%.